About Me

3D HTML

ΟΗΕ: Ξεκίνησε η 74η Γενική Συνέλευση

Παγκόσμιοι ηγέτες, υπουργοί, διπλωμάτες και η κοινωνία των πολιτών συνομιλούν για όλα τα φλέγοντα διεθνή ζητήματα τόσο δημόσια όσο και κάτω από το τραπέζι.


Την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε τις διεργασίες της η 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. 

Πρόκειται για μια κορυφαία ετήσια εκδήλωση καθώς παρευρίσκονται εκπρόσωποι από όλες τις χώρες του κόσμου. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει μια μακρά ιστορία στο πολιτικό και διπλωματικό στερέωμα. Πως λειτουργεί όμως ένα τέτοιο σώμα και ποια η σημασία του;

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει 6 κύρια όργανα τα οποία ρυθμίζουν τη λειτουργία του: Το Συμβούλιο Ασφαλείας, τη Γραμματεία, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Κηδεμονίας (ανενεργό από το 1994), το Διεθνές Δικαστήριο και την Γενική Συνέλευση. Η Γενική Συνέλευση αποτελείται από τα 193 κράτη μέλη του οργανισμού και οι αρμοδιότητές της πηγάζουν από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ

Ως το κυριότερο συμβουλευτικό και αντιπροσωπευτικό όργανο του ΟΗΕ, η Γενική Συνέλευση είναι επιφορτισμένη με ένα εύρος θεματικών χάραξης πολιτικών. Αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα, όπως η παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη, λαμβάνονται με πλειοψηφία 2/3, ενώ για τα υπόλοιπα ζητήματα απαιτείται απλή πλειοψηφία, με το κάθε κράτος-μέλος διαθέτει μια ψήφο (αρχή της ισότητας). Οι αποφάσεις που λαμβάνει η Γενική Συνέλευση δεν είναι δεσμευτικές για τα κράτη (σε αντίθεση με αυτές του Συμβουλίου Ασφαλείας), όμως αποτελούν πηγές του δημόσιου διεθνούς δικαίου.

Η τακτική σύνοδος της Γενικής Συνελεύσεως ανέρχεται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβρη, η οποία λειτουργεί ως φόρουμ συνομιλιών και διαβούλευσης για τα κράτη. Στην Γενική Συνέλευση υπάγονται και άλλα σημαντικά όργανα του ΟΗΕ, όπως είναι το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Για την διευκόλυνση της λειτουργίας του οργάνου, έχουν συσταθεί μόνιμες επιτροπές και ομάδες εργασιών που υπάγονται σε αυτό.

Ποια είναι τα επιτεύγματά της;

Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει με ευκολία ότι η Γενική Συνέλευση διακρίνεται για τις δράσεις της. Η σημασία της λειτουργίας της έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί το πιο πλουραλιστικό και αντιπροσωπευτικό παγκόσμιο φόρουμ. Ιστορικές ομιλίες έχουν συντελεστεί από το βήμα της, σαν αυτή του Φιντέλ Κάστρο το 1960. Παρόλα αυτά, κατά το πέρασμα του χρόνου, έχει αποτελέσει σταθμός για μια σειρά από πρωτοβουλίες. 

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μια από αυτές, η οποία πέρασε από τη Γενική Συνέλευση το 1948 με πρωτοβουλία της Έλινορ Ρούζβελτ, συζύγου του 32ου Αμερικανού προέδρου Φράνκλιν Ρούσβελτ. Αποτελεί το βασικό κείμενο που έφερε τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα του ανθρώπου στο προσκήνιο και έθεσε τα θεμέλια για την προστασία τους σε διακρατικό και εθνικό επίπεδο. 

Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία, ορόσημο για τον αφοπλισμό, θεωρείται η Συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT), η οποία υπογράφτηκε το 1968 από την Γενική Συνέλευσή. Η συνθήκη δημιούργησε ένα καθεστώς περιορισμού στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων και προώθησης της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Η Διακήρυξη της Χιλιετίας είναι επίσης σημαντική πρωτοβουλία, η οποία παρουσιάστηκε το 2000 στην 55η τακτική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης. Μέσα από αυτήν, τέθηκαν παγκόσμιοι στόχοι για την επερχόμενη 15ετία που σχετίζονταν με την καταπολέμηση της φτώχειας, την εκπαίδευση, την υγεία και το περιβάλλον. Η Στόχοι της Χιλιετίας αντικαταστάθηκαν το 2015 από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030.

Το διακύβευμα της 74ης Γενικής Συνέλευσης

Ο πρόεδρος της 74ης Γενικής Συνελεύσεως, ο Νιγηριανός Τιτζάνι Μουχάμαντ-Μπάντε, από το βήμα της έναρξής της την Τρίτη έθεσε ως προτεραιότητες την ειρήνη και την ασφάλεια, την εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, την ποιότητα της εκπαίδευσης και την δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Γενική Συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λάβουν το λόγο οι ηγέτες και οι υπουργοί εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΗΕ, θα λάβει μέρος από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι και τη λήξη της τακτικής συνόδου στις 30.

Κατά την τέλεση της τακτικής συνόδου, λαμβάνουν μέρους και σύνοδοι κορυφής διαφόρων θεματικών. Αυτή τη φορά, οι συναντήσεις που ξεχωρίζουν έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, την παγκόσμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την υλοποίηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, την αναπτυξιακή χρηματοδότηση και την ανάπτυξη των κρατών μικρών νήσων.    

Η 74η Γενική Συνέλευση λαμβάνει μέρος τη στιγμή που οι εντάσεις στον Περσικό Κόλπο έχουν πάρει μια κομβική τροπή μετά την επίθεση που δέχθηκε στις εγκαταστάσεις της η σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρία Aramco. Το Ιράν κατηγορείται εκ νέου για εχθροπραξίες, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει πως δεν θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ρουχανί, προκειμένου να συνομιλήσουν. Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά αυξάνονται. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται στην Νέα Υόρκη από τις 24 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του, θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ντόναλντ Τραμπ, συναντήσεις που θα αποφέρουν γόνιμο διάλογο για τα ελληνικά ζητήματα. Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη έχοντας στο νου του την επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό ζήτημα.